Novu vladu u Finskoj formira pet stranaka lijevog centra

Pet stranaka lijevog centra zaključilo je u nedelju pregovore o formiranju nove vlade u Finskoj, napisao je na Twitteru Antti Rinne, čelnik socijaldemokrata, koji će postati prvi ljevičarski premijer u posljednjih 20 godina.

“Vladin program je spreman, a ministarske funkcije dodijeljene”, napisao je Rinne.

Iako je rekao da neće davati detalje do ponedeljka, nacrt koalicijskog sporazuma koji je izašao u javnost navodi prijedlog povećanja poreza u iznosu od 730 miliona eura, kojima se nastoje ispuniti izborna obećanja o zadržavanju visokog nivoa  javnih usluga.

U intervjuu za finski javni servis Yle, Rinne je rekao da će se nova vlada sastojati od 19 ministara i dodao da neće otkrivati sastav kabineta do ponedeljka, prenosi Reuters.

Rinneovi socijaldemokrati pobijedili su na opštim izborima 14. aprila s malom razlikom od samo 17,7 posto glasova, zbog čega su ušli u partnerstvo s četirima manjim strankama, kako bi formirali većinsku vladu.

Gotovo konačni nacrt koalicionog sporazuma procurio je u finski tabloid Iltalehti, koji je u nedelju objavio cijeli dokument od 135 stranica. Sadrži planove o povećanju poreza u iznosu od 730 miliona eura za finansiranje povećanja javne potrošnje za 1,23 milijarde eura godišnje do 2023. godine.

U svojoj predizbornoj kampanji, Rinne je obećao povećanja poreza, kako bi sačuvao jaku finsku socijalnu državu.

(Fena)