Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinana ima dosta magle. U Hercegovini je malo do umjereno naoblačenje.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Ivan Sedlo 11, Bugojno 12, Livno, Sarajevo i Sokolac 13, Bihać, Drvar, Jajce, Trebinje i Tuzla 14, Sanski Most i Stolac 15, Doboj, Prijedor, Srebrenica i Zvornik 16, Banja Luka i Grude 17, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Mostar i Neum 18 stepeni.

Danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Kiša će se postepeno premještati sa istoka prema zapadu zemlje. Padavine većinom u drugoj polovini dana. Najviše kiše se očekuje na istoku Bosne, a najmanje na području Krajine i jugozapada Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 17 i 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Pogoršanje vremena, praćeno padavinama, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Oprezna vožnja zbog lokalnih padavina

Zbog učestalih lokalnih padavina vozačima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putu.

Na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj-Vlasenica, Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Mostar-Čitluk, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Jajcu i Mostaru.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Donja Gradina. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)