SDP BiH podnosi krivičnu prijavu protiv osoba koje su postavile spomenik Mihajloviću

SDP BiH obavještava javnost da će povodom podizanja spomenika Draži Mihajloviću podnijeti prijave o počinjenju krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno djela Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. Krivičnog zakona Republike Srpske.

“Prijave će biti podnesene protiv organizatora i izvršioca čina izrade i postavljanja spomenika četničkom zločincu, kao i protiv odgovornih lica u opštini Bileća, koja su izdavanjem dozvola za postavljanje spomenika i drugim radnjama omogućila počinjenje krivičnog djela”, navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a posebno napominju da je spomenik fašističkom zločincu izgrađen na lokaciji na kojoj se nalazio spomenik palim partizanima koji je uklonjen, što predstavlja dodatnu otežavajuću okolnost i sramotu po Bileću i čitavu državu Bosnu i Hercegovinu.

“Smatramo da uporedni porast afirmisanja ustaškog i četničkog fašističkog pokreta nije slučajan, s obzirom da se radi o komplementarnim ideologijama, koje se suštinski međusobno dopunjavaju. Posebno je uvredljivo i bešćutno to što se tzv. svečanost podizanja spomenika četništvu podudara sa obilježavanjem Dana bijelih traka u Prijedoru, što ne smatramo slučajnošću”, ističe se u saopštenju..

Nedvojbeno je da će ovi postupci naći svoje mjesto u budućim Mišljenjima Evropske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za pristupanje EU, te nas dodatno udaljiti od kandidatskog statusa i EU uopšte, stav je SDP-a.

“Na kraju, od pravosudnih organa države Bosne i Hercegovine očekujemo poduzimanje svih nužnih koraka u skladu sa zakonom na suzbijanju djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti koje promotori fašizma u Bosni i Hercegovini kontinuirano provode”, naglašava se u saopštenju SDDP-a BiH.

(NovaSloboda.ba)