U petak u Konjicu počinje šesti po redu Festival glumca BiH

Šesti po redu Festival glumca BiH ove godine ugostiće deset profesionalnih pozorišnih produkcija iz Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH.

Program je krenuo već 23. aprila prvim repertoarskim ciklusom, predstavljanjem romana “Znaš li Nunu Montiljo?” autora Edina Krehića u saradnji sa Messovim programom „Modul memorije 2019“, a službeno otvaranje festivala je u petak, 7. juna, na velikoj sceni Narodnog univerziteta u Konjicu s početkom u 19.30 sati.

Na samom otvaranju festivala, nastupiće ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo, koji će izvesti predstavu “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije”, za koju tekst potpisuje Džemaludin Latić, režiju Tanja Miletić-Oručević, a glume Aldin Omerović, Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić-Redžepović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Ermin Sijamija, Helena Vuković / Mona Muratović, Mehmed Porča, Aleksandar Seksan, Damir Kustura, Hasija Borić-Stojić, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović, Davor Sabo i Matko Šegulić.

Pored Narodnog pozorišta Sarajevo, u Konjicu će ovog mjeseca gostovati i Sarajevski ratni teatar SARTR, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Centar za kulturu Tivat, Bosansko narodno pozorište Zenica, zagrebačko kazalište “Lectirum”, Narodno pozorište Mostar, Albanski teatar u Skoplju.

Pored pozorišnih predstava, planiran je i bogat popratni program s promocijama knjiga i časopisa, izložbama i koncertima.

“Sinergijom različitih partnerskih organizacija i institucija ostvarili smo jedan od naših najznačajnijih ciljeva, a to je stvaranje ambijenta da Konjic postane središte, odnosno grad teatra, koji svoje potencijale otvara regiji”, stoji u saopštenju Narodnog univerziteta u Konjicu, organizatora Festivala glumaca BiH.

Festival glumaca BiH završiće 28. juna dodjelom dodjele nagrada i priznanja i koncertom Divanhane.

Specifičnost festivala je u tome što je žiri, zapravo, publika, koja će svojim glasovima odabrati najboljeg glumca i glumicu Bosne i Hercegovine, a laureati će biti ovjenčani maskama konjičkih drvorezbara.

(Fena)