„Krimolovci“ u maju: Zaprimljeno ukupno 577 prijava

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u maju 2019. godine registrovali su ukupno 505 pozivana telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je osambilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja, saopšteno je iz SIPA-e.

Pored toga, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljene su ukupno 72 prijave, od kojih je 21 korisna informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, prostitucijom i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 23su proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po šestje postupala i SIPA.

U maju je primljena21 povratna informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored toga, policijski službenici SIPA-e dali su 52savjeta građanima, koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020  505.

M. N.

(NovaSloboda.ba)