Novo u kinima: Aladin sa Will Smithom

Dugo očekivana realna adaptacija Disneyevog animiranog klasika „Aladin“ stigla je ovih dana u kina širom svijeta. Novajlija Mena Messoud kao Aladin, Will Smith kao duh Džini i Naomi Csott kao princeza Jasmin očaravaju publiku u glavnim ulogama. U prilogu nekoliko najljepših prizora iz filma.

Aladin (Mena Massoud) kao džeparoš i prevarant učinio je nesigurnim ulice grada Agrabaha.

Ipak, Aladin ima dobro srce. Jednog dana susreće samopouzdanu princezu Jasmin (Naomi Scott), koja se tajno prerušava u jednostavnu ženu, kako bi se ulicama grada mogla kretati slobodna i neprepoznata.

Jasmin i Aladin se razumijevaju na prvu. I naravno, mali lopov se zaljubljuje do ušiju, ne znajući ni ko je, ni šta je.

Jasmin živi sa svojim ocem, sultanom (Navid Negahban) u prekrasnoj palati, koja je za Jasmin ujedno i zlatni kavez.

Naravno, u čitavoj priči postoji i antagonist: zločesti Jafar (Marwan Kenzari), koji Aladina želi iskoristiti kao sredstvo, kako bi se domogao čarobne lampe.

Aladin nalazi lampu u jednoj dubokoj pećini. Saznaje da lampa nije baš tako bezvrijedna, kako mu je to Jafar ranije tvrdio. Protrlja je, i odjednom se iz lampe pojavljuje duh Džini (Will Smith).

Simpatiči duh iz lampe obećava Aladinu da će mu ispuniti tri želje. I mladić počne da razmišja kako   da iskoristi to obećanje, da bi osvojio srce svoje voljene.

U međuvremenu prekrasna Jasmin misli svojom glavom, i ne trudi se da joj bilo ko propisuje kako i šta da radi, i kako da se osjeća.

Ni ona nije bez saveznika. Dalia (Nasim Pedrad) je njena sluškinja, a istovremeno najbolja prijateljica i osoba od povjerenja.

Režiser filma je za ulogu u filmu namjerno tražio glumce sa orijentalnim korjenima, kako ga ne bi optužili za “White Washing”, “bijelo pranje”. Ovaj zadatak se pokazao težim, nego što se očekivalo, tako da je i početak snimanja kasnio.

Jednako kao i u originalu iz 1992. godine i u remake filmu se mnogo pjeva. Uz to, komponovane su i dvije nove pjesme. Kompozitor Alan Menke, koji je komponovao muziku i u crtanom filmu.

Generalno, remake se relativno jako drži originala, ali stilski ide svojim putem. Između ostalog, film teži ka nelinearnom narativnom stilu, u kome se akcija kreće i naprije i nazad.

Uostalom, ko želi, neka pogleda.

(web)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)