Dvanaesto tijelo pronađeno nakon tragedije u Budimpešti

Mađarska policija saopštila je u srijedu da je pronašla tijelo dvanaestog južnokorejskog turiste, sedmicu dana nakon što se turistički brod u Budimpešti sudario s drugim i potonuo je u Dunavu.

Procjenuje se da je poginulo najmanje 28 ljudi.

Tijelo čovjeka pronađeno je u utorak naveče 60 kilometara nizvodno od mađarske prijestonice, saopštila je policija, naglašavajući obim operacije izvlačenja tijela.

Brod Sirena, koji je prevozio 35 južnokorejskih turista i dva mađarska člana posade, potonuo je u srijedu prošle sedmice nakon sudara s većim brodom na rijeci koja protiče kroz centar grada.

Sedam Korejaca je preživjelo, 12 je pronađeno mrtvo, a 16 osoba, uključujući članove posade, još se vode kao nestali.

Potraga se nastavlja čitavim tokom Dunava, navodi policija u saopštenju.

Južnokorejski i mađarski timovi za spašavanje i potragu uspostavili su baze duž rijeke i na obližnjem otoku Margaret.

Zajednički ronilački timovi sada istražuju olupinu u teškim okolnostima. Dunav je nabujao, iako je nivo vode opao u ovoj sedmici dok se vrijeme poboljšalo, saopštili su zvaničnici.

Timovi su danas dovukli veliki kran u blizini rijeke kao pomoć u izvlačenju olupine broda, javila je državna televizija.

Južna Koreja zatražila je od Mađarske da osigura da kapetan većeg broda, 64. godišnji ukrajinski državljanin, koji u pritvoru čeka na kauciju, ne bude oslobođen. Njegovi advokati tvrde da je kapetan potpuno slomljen onim što se desilo, ali da nije učinio ništa pogrešno, prenosi Reuters.

(Fena)