FIFA: Gianni Infantino ponovno izabran za predsjednika

FIFA president Gianni Infantino smiles after a meeting of the FIFA Council on October 14, 2016 at the world football's governing body headquarters in Zurich. FIFA executives will make a final decision on World Cup reform in January after weighing up three proposals on Thursday, as president Gianni Infantino pushes plans to grow the lucrative tournament. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Gianni Infantino vodiće Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) i u sljedećem, četvorogodišnjem mandatu do 2023. godine, a ponovni izbor na mjesto predsjednika FIFA-e prvi put prošao je bez glasanja, jer 49. godišnji Švicarac nije imao protivkandidata na Kongresu FIFA-e, koji se održava u Parizu.

Naime, uoči izbora za predsjednika, predstavnici nacionalnih saveza izglasali su promjene Statuta, a jedna od njih odnosila se na izbor predsjednika, po kojoj se glasanje ne provodi, ako je samo jedan kandidat za tu dužnost.

Bivši generalni sekretar Evropskog fudbalskog saveza (UEFA) prvi je put izabran za predsjednika FIFA-e 2016. godine na vanrednom Kongresu, kada je dobio trogodišnji mandat, prenosi Hina.

Infantinov reizbor dočekan je pljeskom članova Kongresa, a predsjednik je u svom govoru istakao kako je pod njegovim vođstvom FIFA pobjegla od “otrovnog i gotovo kriminalnog okruženja” i vratila se svojim osnovnim vrijednostima.

(Fena)