Nestabilno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je sunčanije na sjeveru u sjeverozapadu Bosne. U ostalim područjima je pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac 12, Drvar, Livno, Sarajevo, Srebrenica i Tuzla 14, Bugojno 15, Doboj, Jajce i Trebinje 16, Grude, Sanski Most i Zvornik 17, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Mostar, Stolac i Zenica 18, Neum i Prijedor 19 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. U drugoj polovini dana širom zemlje se prognozira kiša, pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati.

Opšta slika će biti nešto lošija u prijepodnevnim satima, zbog dužeg zadržavanja naoblačenja i mjestimično tmurnog vremena.

U drugom dijelu dana ugodnije.

Mogući su prolazni, kratkotrajni pljuskovi, koji će povremeno kvariti ugođaj.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu

Na putevima u BiH jutros se saobraća po mjestimično vlažnom kolovozu. Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i na planinskim prevojima mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja. Vozačima na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uslovima na putu.

Zbog praznika Ramazanskog bajrama, na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih materija na području FBiH do 06.06. do ponoći.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj-Vlasenica, Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Jajcu i Mostaru.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)