Udruženje BH novinari osudilo napade vlasnika mesnice “Husić” na mostarske novinare

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudili su fizički napad i ugrožavanje bezbjednosti novinarke Dnevnog avaza Melihe Smajkić iz Mostara, te verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix i Bljesak.

Napad se dogodio u srijedu ujutro u Mostaru, dok su novinari pokušavali prikupiti materijal za izvještaj o bacanju eksplozivne naprave na porodičnu kuću i poslovni objekt porodice Husić. Tom prilikom, vlasnici mesnice “Husić” su, uz verbalne prijetnje novinarskim ekipama, na nedozvoljen način oduzeli telefon novinarki Melihi Smajkić i prisili je da izbriše snimljeni materijal, podsjećaju iz Udruženja BH novinare.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje nedopustivim onemogućavanje novinara u obavljanju profesionalnih zadataka i posebno brutalan oblik zastrašivanja i ugrožavanja njihove bezbjednosti.

Istovremeno, napad na novinare u Mostaru je kriminalni čin, koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i poduzimanje zakonskih mjera prema obitelji Husić, čiji su članovi na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija, navodi se u saopštenju.

Iz spomenutog udruženja podsjećaju kako novinari i fotoreporteri imaju pravo snimati događaje od javnog značaja, uključujući i kriminalne napade na imovinu građana i privrednih subjekata.

U konkretnom slučaju, novinari su snimali s javne površine i izvan prostora zaštićenog policijskim trakama, zbog čega se burna reakcija porodice Husić i fizički napad na novinare ne mogu ničim opravdati, poručili su iz Udruženja BH novinai.

Od Policijske uprave Mostar i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona zatražena je profesionalna i hitna istraga ovog slučaja, kao i da se bh. javnost izvijesti o mjerama koje su preduzete prema napadačima.

(Fena)