Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros preovladava sunčano vrijeme uz umjereno oblačno. Prolazni pljuskovi su registrovani na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Sokolac 13, Bugojno, Drvar i Ivan Sedlo 14, Jajce, Livno, Sanski Most, Sarajevo i Srebrenica 16, Banja Luka, Doboj i Tuzla 17, Gradačac, Grude, Prijedor, Stolac, Trebinje, Zenica i Zvornik 18, Mostar 19, Bijeljina i Brčko 20, Neum 21, Bihać 23 stepena.

Danas će preovladavati sunčano uz umjeren oblačno. U jutarnjim satima prolazni pljuskovi na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U poslijepodnevnim satima se očekuju pljuskovi i grmljavina u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne i sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 24 i 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja i ugodnije će se osjećati.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene.

Obzirom da će tokom dana biti dosta toplije i uz izraženiji osjećaj sparine, u odnosu na svježiji jutarnji period, naročito u unutrašnjosti, poželjno je prikladno se obući i ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Mokar ili vlažan kolovoz i povećana opasnost od odrona

Mokar ili vlažan kolovoz i povećana opasnost od odrona, karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. Izuzetak su putevi na jugu naše zemlje, gdje je kolovoz pretežno suh. Apelujemo na vozače da voze opreznije, uz obavezno poštivanje svih saobraćajnih propisa.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj-Vlasenica, Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Jajcu i Mostaru.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Povodom vjerskog praznika Ramazanskog bajrama na području FBiH večeras do ponoći na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih materija, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)