Džaferović: Obilježavanje lokacija OS BiH mora biti izvršeno u skladu sa zakonom

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da obilježavanje i naziv lokacija Oružanih snaga BiH mora biti izvršeno u skladu sa Zakonom o odbrani i u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH na tu temu.

Džaferović je, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s isticanjem obilježja vojske RS na ulazu u kasarnu „Miloš Obilić“ na Palama, kazao da je u stalnom kontaktu s nadležnim autoritetima iz oblasti odbrane BiH, te da je „to što se dogodilo sramna, nedopustiva stvar“.

“Obilježavanje i naziv lokacija Oružanih snaga BiH mora biti izvršeno u skladu sa Zakonom o odbrani i u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH na tu temu. Ovo što je urađeno na Palama odudara od toga. To će biti ili je već promijenjeno. Nadležni autoriteti već djeluju i biće urađeno onako kako je to propisano odlukom Predsjedništva BiH o obilježavanju i nazivima lokacija Oružanih snaga BiH”, naveo je Džaferović.

Jedino tako, dodao je on, može da bude u cijeloj BiH i nikako drugačije.

“Oni koji su se upustili u ove aktivnosti, oni u odgovarajućem postupku treba da snose odgovornost za to”, zaključio je Džaferović.

Podsjećanja radi, na ulazu u kasarnu Oružanih snaga BiH “Miloš Obilić” na Palama postavljena je tabla sa imenom kasarne uz obilježja i naziv bivše Vojske Republike Srpske.

(Fena)