Ovo je „Skupa lekcija“ – druga epizoda o „Porodici Grabo“

Sređivanje prolazne ocjene u srednjoj školi ne znači da će se do nje doći lakšim putem, pokazuje druga epizoda animiranog serijala „Porodica Grabo“, pod nazivom „Skupa lekcija’“.

Riječ je o drugoj epizodi u nizu od deset kratkih animiranih filmova o korupciji u našem društvu nastalih u produkciji Sektora 51, kojima se želi podiću svijest javnosti o korupciji i upozoriti na sve negativnosti koje ta pojava nosi sa sobom.

Obzirom na zasićenost pričama o korupciji u našoj zemlji, autori ovih crtića, željeli su produkcijom animiranog filma o ovom problemu progovoriti drugačije. Poručili su kako crtiće ne treba gledati samo kao crtić, nego kao upitnik nama samima iza pitanja koliko mi učvršćujemo lanac korupcije u ovoj zemlji.

Režiju, animaciju i dizajn „Porodici Grabo“ potpisuju Berislav Jurič, Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor muzike je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović, dok je voditeljica projekta „Korupcija je loša stvar“, u okviru kojeg je nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro.

Drugu epizodu pogledajte na sljedećem linku: https://youtu.be/8OtUD9ff4OY

Projekat je nastao uz podršku organizacije „European Endowment for Democracy’ i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ko je porodica Grabo?

U vremenima kad „drugačije ne ide“, porodicaGrabo, primorana je ići linijom manjeg otpora, pa postaje karika u lancu korupcije u koju je okovano naše društvo. Članovi ove porodice, koja može biti porodica svih nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi.  Primorani su biti oni koji daju u porodilištu, kod ljekara, pri razgovoru za posao, a kako je cijelo društvo ogrezlo u korupciju, porodica Grabo daruje i onda kad se izričito ne traži mito nego kad je ono način lakše borbe s većim ili manjim preprekama u životu.  U svojim naumima, koji ponekad završe drugačije od očekivanog, iako znaju da nisu u pravu, porodica ne vidi ništa loše jer misle da, ako je društvo takvo, da takvi i oni moraju biti.  

* Više informacija o ‘Porodici Grabo’ potražite na službenim stranicama www.obiteljgrabo.com i https://www.facebook.com/ObiteljGrabo/.

(NovaSloboda.ba)