Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunačno vrijeme uz malo oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 9 stepeni, Drvar i Ivan Sedlo 14, Bugojno, Sokolac i Srebrenica 16, Sarajevo i Bileća 17, Grude, Jajce, Sanski Most i Stolac 18, Livno, Zenica i Banja Luka 19, Mostar, Tuzla, Zvornik i Trebinje 20, Bijeljina i Doboj 21, Bihać, Brčko, Gradačac i Neum 22 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 31 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nakon svježije noći i mirnijeg sna, veći dio prijepodneva će također biti ugodnije uz umjerene temperature.

U drugom dijelu dana moguć je pojačan osjećaj sparine, stoga je preporučljivo ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, te posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja.

Preporučljivo je prikladno se obući.

Moguće su slabije meteoropatske reakcije, poput promjene raspoloženja, prijevremenog umora, glavobolje i dekoncentracije.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

U većem dijelu naše zemlje vremenski uslovi ovog jutra su povoljni i saobraća se po pretežno suhom kolovozu. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove ima jutarnje magle, a izdvajamo pojedine dionice uz rijeku Lašvu.

Na brojnim dionicama u toku su radovi na redovnom održavanju ili na potpunoj rekonstrukciji, tako da apelujemo na vozače da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine na tim dionicama.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Jajcu i M-17 u Mostaru.

Večeras od 19 do 19:45 sati zbog održavanja manifestacije „Matursko veče“ vozila će saobraćati usporeno na magistralnom putu M-4 Doboj-Tuzla, na dionici Brijesnica Velika-Brijesnica Mala.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u našoj zemlji, tako i na graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)