Božinović: Policija upoznata s nalogom za raspisivanjem potjernice protiv Mamića

Komentarišući pokretanje postupka izručenja bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića iz BiH ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović kazao je u petak da će policija, koja je upoznata s izdatim nalogom za raspisivanjem potjernice, “dati podršku u svojim zakonskim okvirima”.

“Sve ono što nalože nadležna tijela policija će provesti, kako je propisano zakonskim odredbama, počevši od utvrđivanja je li tražena osoba prisutna na poznatim adresama u RH”, kazao je hrvatski ministar, koga prenosi Hina.

Osječki Županijski sud u petak je izdao nalog za raspisivanje potjernice protiv Mamića, kome je optužno vijeće tog suda 21.maja odredilo istražni zatvor.

Optužno vijeće je 21. maja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužilaštvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 miliona kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Na osnovu prve, od ukupno tri, Uskokove optužnice Mamić je u junu prošle godine na osječkom sudu nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Božinović je potvrdio i da je policiji proslijeđeno nedavno upućeno pismo GNK ‘Dinama’ u kome traže pomoć Vlade i predsjednice RH, uz tvrdnje da se klub nalazi na udaru neimenovane mafije.

“Pismo je proslijeđeno policiji, koja provodi od ranije započeta određena kriminalistička istraživanja. Kada policija procijeni da može nešto vise reći javno, ona će to i učiniti”, kazao je Božinović, upitan za komentar transparneta za natpisom “Sve ste bliže Mirogoju”, koga su nepoznate osobe objesile u noći na četvrtak ispred fan shopa GNK Dinama.

(Fena)