Šezdeseta “Presuda…” u akciji “Marka za eMTeeM”

Na Memorijalnoj sceni 2532 večeras, sa početkom u 19,30 sati, Mostarski teatar mladih igra 60. tu reprizu predstave “Presuda: Tiha likvidacija”.

Večerašnje izvođenje jedno je u nizu eMTeeM – ovih donatorskih večeri, koje imaju za cilj prikupiti novac za plaćanje zakupa za scenu na kojoj radi i djeluje Mostarski teatar mladih. Cijena ulaznice na ovim izvođenjima nije fiksna, nego se na predstavu ulazi davanjem dobrovoljnog priloga. Sve se odvija pod sloganom “Marka za eMTeeM”.

Predstava “Presuda: Tiha likvidacija” je autorski projekat Seada Đulića, koja u interakciji sa publikom otvoreno govori o 45 godina postojanja Mostarskog teatra mladih i 50 godina života samog autora i vječitoj borbi za pomicanje granica umjetnosti teatra, ali i svim zamkama koje su se u tom periodu ispriječile, te načinima prevazilaženja istih. Iskrena je to i do boli otvorena ispovijest koja ne štedi nikoga, koja direktno i bez ustezanja govori o imenima, o događajima i njihovim akterima, o ljubavi i mržnji, o ljubomori, o spletkama, o istini i laži, o ratu i miru, o pokušajima likvidacije, o životu….

Ispovjest je to koju mnogi ne smiju čuti, ali i ispovijest koja prekapa po vlastitom životu autora bez ustezanja, te ispovijest koja poziva na akciju, na djelovanje i prekidanje šutnje većine oko nas.

(NovaSloboda.ba)