Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 14 stepeni, Ivan Sedlo 15, Bugojno i Sokolac 17, Livno, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo 18, Banja Luka, Grude i Srebrenica 19, Mostar, Trebinje i Tuzla 20, Doboj i Zvornik 21, Bijeljina, Gradačac i Neum 22, Brčko 23, Bihać 24 stepena.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Tokom dana, razvojem oblačnosti, ponegdje u istočnim, jugoistočnim i planinskim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak.

Vjetar slab do umjerene jačine sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 26 i 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilnije i sunčanije vrijeme, pozitivno će djelovati na opštu sliku i raspoloženje kod većine ljudi.

Preporučljivo je provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

U drugom dijelu dana, usljed relativno visokih temperatura, moguće su umjerene poteškoće kod osjetljivih osoba.

—–

BIHAMK

Vožnju prilagoditi trenutnom stanju i uslovima na putu

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Jajcu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Velika Kladuša duge su kolone vozila u oba smjera. Na graničnim prelazima Donja Gradina i Bosanski Brod pojačana je frekvencija vozila na ulazu u BiH. Na ostalim graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Povoljni uslovi za vožnju karakterišu saobraćajnu situaciju u BiH. Na sitnije odrone zemlje ili kamenja upozoravamo na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Vozačima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uslovima na putu, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)