Tumbaković smijenjen jer je odbio voditi crnogorsku momčad protiv Kosova

Fudbalski savez Crne Gore raskinuo je ugovor sa selektorom Ljubišom Tumbakovićem, nakon što je srbijanski stručnjak odbio voditi crnogorski nacionalni tim u utakmici trećeg kola kvalifikacija za EURO 2020 s reprezentacijom Kosova, koja je odigrana u petak naveče u Podgorici.

“Članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore donijeli su jednoglasnu odluku o smjeni selektora nacionalne selekcije Ljubiše Tumbakovića zbog odluke da ne vodi ekipu na utakmici s Kosovom, što predstavlja neugodno iznenađenje i kršenje profesionalnih obaveza definisanih ugovorom”, navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Crne Gore. 

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore održao je vanrednu sjednicu nakon utakmice dviju reprezentacija, koja je završena rezultatom 1-1, i u saopštenju izrazio žaljenje “što su nesportske stvari u ovom slučaju pobijedile fudbal i sport”.

Za Crnu Goru u utakmici s Kosovom nisu nastupili fudbaleri Crvene zvezde Mirko Ivanić i Filip Stojković, dvojica od ukupno petorice fudbalera crnogorskog nacionalnog tima koji su rođeni u Srbiji. Oni su odbili biti dijelom crnogorskog nacionalnog tima u utakmici s Kosovom nakon pritisaka koji su prethodnih dana stizali iz Beograda, a koje je potvrdio i Fudbalski savez Crne Gore u saopštenju.

“Članovi Izvršnog odbora izrazili su ogromno žaljenje što su pritisci iz pojedinih krugova učinili da u ovom važnom meču za nacionalni tim ne nastupe Filip Stojković i Mirko Ivanić, i što su nesportske stvari u ovom slučaju pobijedile fudbal i sport”, stoji u saopštenjuu, koje prenosi Hina.

Uoči prve službene fudbalske utakmice reprezentacija Crne Gore i Kosova, crnogorski su mediji objavili da su članovi crnogorskog nacionalnog tima koji su rođeni u Srbiji – Mirko Ivanić, Filip Stojković, Adam Marušić, Marko Simić i Vukan Savićević, te selektor Ljubiša Tumbaković – bili pod “nečuvenim pritiscima navijačko-klupskih struktura iz Beograda” da ne izađu na teren stadiona u Podgorici.

Pritisci su, prema pisanju crnogorskih medija, počeli nakon što je jedan dnevni list u Srbiji, koji je blizak vlasti, objavio tekst pod naslovom “Ako ste Srbi, nećete igrati protiv Kosova”.

(Fena)