U Konjicu otvoren šesti Festival glumca BiH

Na Velikoj sceni Narodnog univerziteta u Konjicu sinoć je zvanično otvoren 6. Festival glumca BiH.

Direktor festivala Benjamin Mušinović je, govoreći o značaju ovog projekta za Konjic, posebno naglasio važnost kulture pamćenja i sjećanja na ljude koji daruju svoje znanje za dobrobit zajednice, među koje spada i nedavno preminula članica Umjetničkog savjeta Festivala glumca BiH i direktorici Radio Konjica Mirsada Ćosić.

Festival je zvanično otvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK-a prof. dr. Rašid Hadžović, koji je, između ostalog, istakao vrijednost projekta „Festival gumca BIH“.

Potom je izvedena predstava Gazi Husrev-Beže ili: Bukagije u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Sarajeva. Nakon predstave otvorena je izložba „Gazi Husrev-Begov vakuf“, koju je Festival glumca, u okviru pratećeg off programa, priredio u saradnji sa autorom Kenanom Šurkovićem i Udruženjem za promociju Islamske umjetnosti “Monolit“ Sarajevo.

Festival glumca BIH će u ponedeljak, 10.juna, u 19,30 sati, ugostiti Koprodukciju Srpsko narodno pozorište Novi Sad & Sterijino pozorje sa predstavom „Moćni rendžeri ne plaču“: Riječ je o najboljem autorskom tekstu Sterijinog pozorja. Ovaj regionalni program omogućio je amabasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević

Uloge tumače Mia Simonović (Ana), Nebojša Savić (Tata), Aleksandra Pleskonjić (Baba), Vukašin Ranđelović (Miloš).Tekst je napisala mlada i zapažena dramska autorka Tijana Grumić, scenograf je Ivana Jančić, kostimograf Marina Sremac, a kompozitor Ana Bunjak.

(NovaSloboda.ba)