U Mostaru otvorena Izložba “Tri života Sarajevske hagade”

Izložba “Tri života Sarajevske hagade” otvorena je u petak naveče u Galeriji ‘Mujaga’ u Mostaru.

Izložbu su organizovali Američki kutak Mostar i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, uz podršku ambasade SAD-a u BiH.

“Izložba opisuje životni put Sarajevske hagade od njenog nastanka u Španiji sredinom 14. vijeka preko putovanja Europom, odnosno kratkotrajnog boravka u Italiji početkom 17. vijeka do konačnoga pronalaska novoga doma u Sarajevu, krajem 19. vijeka”, istakla je na otvaranju izložbe načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskoga muzeja BiH Ana Marić.

Dodala je kako je ovo početak bh. turneje za Sarajevsku hagadu i da se, nakon Mostara, izložba seli u Trebinje, Doboj, Zenicu, Banja Luku, Tuzlu itd.

Izložbom se podcrtava ne samo umjetnička i estetska posebnost Sarajevske hagade, specifičnosti koje je izdvajaju unutar brojem skromnog korpusa drugih srednjovjekovnih sefardskih hagada, već i, u širem smislu, njena kulturno-istorijska važnost i uloga knjige u duhovnom životu Židova.

Sama hagada (hebrejski priča, kazivanje) je židovski liturgijski tekst, koji se čita tijekom obrednog obroka -sedera, na početku obilježavanja židovskog praznika Pesaha, kojim se obilježava Izlazak, oslobođenje Izraelaca nakon četiri godine dugog zatočeništva u Egiptu.

Hagada je namijenjena da se koristi u porodici, a čine je odlomci Tanakha, Midraša i Talmuda, zajedno s himnama i blagoslovima koji se recituju uz vino i beskvasni hljeb, prilikom pranja ruku i na kraju objeda.

Autori izložbe “Tri života Sarajevske hagade” su dr. Aleksandra Bunčić i dr. Mirsad Sijarić.

“Predanje čitanja tekstova iz hagade u krugu porodice doprinijelo je nastanku relativno velikog broja takvih knjiga, među kojima Sarajevska hagada po svojim umjetničkim vrijednostima i istorijskom  značaju zauzima vodeće mjesto. Izložbu upotpunjuju minerali od kojih se prave boje korištene za oslikavanje srednjovjekovnih rukopisa, te dokumenti o putovanju Sarajevske hagade u Beč, gdje je po prvi put izvršena njena stručna analiza”, napisao u osvrtu na izložbu dr. Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja u BiH.

U periodu od 13. do 15. vijeka, hagada je bila jedna od najčešće izrađivanih iluminiranih knjiga za Židove srednjovjekovnoga svijeta. Sadržajno relativno skromna, hagada je bila posebna prigodna za iluminaciju.

Izložba će biti otvorena sedam dana.

(Fena)