Džaferović: Stavovi Dodika u Ruskoj Federaciji nisu zvanični stavovi BiH

Nijedan stav koji je iznio ili dogovor koji je tokom posjete Ruskoj Federaciji postigao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, te samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav naše zemlje, navodi se u saopštenju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Eventualno postignuti dogovor u Rusiji o „gasifikaciji Republike Srpske“ ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u Bosni i Hercegovini, te može predstavljati samo kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH, stoji u saopštenju.

“Niko u Bosni i Hercegovini nema niti bi trebao imati bilo šta protiv povezivanja naše zemlje na međunarodne gasne tokove. Međutim, pitanje gasa i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH. Zato je potrebno donijeti zakon na državnom nivou i formirati nezavisnog državnog operatera, kakav je Eletroprenos za električnu energiju. Pozivam Dodika i sve druge političke aktere u BiH da to uradimo što prije i time omogućimo stabilno snabdjevanje BiH gasom”, stoji na kraju saopštenja.

M. G.

(NovaSloboda.ba)