Kamion koji je usmrtio djevojke na autocesti bio je ispravan, vozač nije usporio

Kočnice, tempomat, svi vitalni dijelovi kamiona MAN zagrebačke firme Marin Promet, koji je u petak oko 9.30 sati na odmorištu autoceste A3 sijao smrt, bili su ispravni, objavio je u nedelju Jutarnji list.

Utvrđeno je to u subotu ujutro u kutinskoj Stanici za tehnički pregled, uz prisustvo vještaka MUP-ova Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja, a to se pokazalo i tokom probne vožnje. Isprobani su i tempomat i kočnice i nisu uočeni nikakvi nedostaci tokom pregleda. Nisu radila samo svjetla koja su uništena u naletu na druga vozila, ali sve ostalo je na kamionu bilo ispravno, navodi dnevnik.

Jutarnji navodi da je očitanjem digitalnog tahografa ustanovljeno da je vozač Ivan F. (59) iz Zagreba od trenutka kad je krenuo s odmorišta kod Županje, gdje je odmarao nakon što je krenuo put Zagreba iz Beograda, u kome je utovario građevinsko ljepilo u vrećama, prevalio 140 kilometra i stalno je vozio brzinom od 90 kilometara na sat, sve do trenutka udara u auto zagrebačkih oznaka, prenosi Hina.

Upravo taj podatak ukazuje da je vozač cijelo vrijeme koristio tempomat, jer je nemoguće da bi nogom na papučici gasa čitavim putem održavao istu brzinu, ističe Jutarnji list.

” Ivo F. (59) policiji je u razgovoru rekao da je skrenuo kako bi natočio gorivo. Umjesto da je smanjio brzinu, on je brzinom od 90 kilometara na sat ušao na odmorište. Prvo je udario u teretnjak zagrebačkih registracija i nastavio se dalje kretati kroz prostor benzinske šumpe, gdje je naletio na 26. godišnju i 28. godišnju pješakinju, koje su od siline udarca odbačene na asfaltnu površinu, nakon čega je udario u dvije 14. godišnje pješakinje”, navodi Jutarnji list.

Podsjećaju i da je po nalogu Opštinskog državnog tužilaštva u Sisku određeno i toksikološko vještačenje krvi izuzeto od vozača. Alkotestom je ustanovljeno da vozač nije bio pod uticajem alkohola. U petak je uhapšen, a tokom subotnjeg popodneva predat je pritvorskom nadzorniku. Uz krivičnu prijavu , ne za nehajno, nego za namjerno izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe odveden je na ispitivanje u tužilaštvo. Zapriječena kazna za to djelo je od tri do 15 godina zatvora, piše Jutarnji list.

(Fena)