Sunčano i toplo

Jutros preovladava sunčano vrijeme. Na dijelu centralne i sjeverne Bosne ima više oblačnosti.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Bihać, Bugojno, Ivan Sedlo i Sokolac 18, Livno, Sanski Most i Zvornik 19, Prijedor, Sarajevo, Srebrenica i Tuzla 20, Banja Luka, Bijeljina i Neum 21, Doboj i Grude 22, Brčko i Gradačac 23, Mostar i Trebinje 24 stepena.

Danas će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva oblačnije će biti u dijelu centralne i sjeverne Bosne.

Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 29 i 33 stepena, na jugu do 36, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Stabilno i sunčano vrijeme, uz slabljenje južine, ugodno će djelovati na većinu populacije.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene u prvom dijelu dana, tokom poslijepodneva preporučljivo je biti oprezniji i djelimično redukovati aktivnosti.

Obzirom da će temperature dodatno porasti, neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i štetnog sunčevog zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Kolovoz je jutros pretežno suh, a frekvencija vozila slabijeg intenziteta. Pojačan intenzitet saobraćaja tokom dana očekuje se na lokalnim izletištima, kao i na graničnim prelazima. Uz povoljne vremenske prilike, pojačava se broj motociklista i biciklista u saobraćaju, pa pozivamo na dodatni oprez. Savjetujemo opreznu vožnju, obavezno držanje odstojanja između vozila, te izbjegavanje rizičnih preticanja.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Jajcu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)