Sunčano sa temperaturama do 35 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 13 stepeni, Ivan Sedlo i Srebrenica 16, Bugojno i Drvar 17, Bihać i Sarajevo 18, Jajce, Livno, Sanski Most i Zenica 19, Tuzla, Banja Luka i Zvornik 20, Bileća, Doboj i Sokolac 21 Stolac, Bijeljina i Trebinje 22, Brčko i Grude 23, Gradačac 24, Mostar 25 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 30 i 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Početak nove sedmice obilježit će povoljne biometeorološke prilike, uslovljene stabilnim vremenom.

Većina populacije će biti boljeg raspoloženja.

Nakon ugodnijih noćnih i jutarnjih sati, visoke temperature i izraženiji osjećaj sparine, u drugom dijelu dana mogli bi uzrokovati poteškoće hroničnim bolesnicima, stoga je preporučljivo ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Povoljni vremenski uslovi i pojačan promet vozila u blizini gradskih centara karakterišu saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Zbog izvođenja sanacionih radova na M-17 Bradina-Konjic, kod mjesta Podorašac saobraća se usporeno.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Jajcu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)