Tokom ekshumacije na planini Igman pronađeni potpuni posmrtni ostaci 12 osoba

Završeno je iskopavanje na prvoj lokaciji. Tokom ekshumacije na planini Igman pronađeni potpuni posmrtni ostaci 12 osoba, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uskoro će početi pretraga na drugoj lokaciji na navedenom lokalitetu u daljoj potrazi za posmrtnim ostacima. FUCZ uklonila pronađenu eksplozivnu napravu na putu ka drugoj lokaciji.

Istražilac Tužilaštva BiH i danas se nalazi na terenu na lokalitetu Lokvice-Golo Brdo na planini Igman, gdje će se nastaviti potraga za posmrtnim ostacima, žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Donjih Hadžića, koji su nestali u ljeto 1992. godine.

Nakon što je sa prve lokacije izvađeno ukupno 12 tijela žrtava, pretraga se nastavlja na drugoj lokaciji na širem lokalitetu od ukupno tri lokacije za koje, prema inicijalnim informacijama i izjavama svjedoka, postoji mogućnost da se nalaze tijela određenog broja žrtava. Radi se o prirodnim jamama-vrtačama, te je pristup lokacijama dosta otežan.

Potraga se nastavlja za posmrtnim ostacima najmanje 5 osoba, od koji su 3 žrtve ženskog pola.

U potrazi za posmrtnim ostacima, koriste se i tehnička pomagala (detektori metala), koji su na prvoj lokaciji otkrili veću količinu čahura i metaka, koji su ukazali na masovnu grobnicu.

Lokacija masovne grobnice locirana je nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te drugih procesnih i zahtjevnih stručno-tehničkih radnji preduzetih naosnovu naredbi i pod nadzorom Tužilaštva BiH uz naredbe Suda BiH.

Traganje za posmrtnim ostacima, nastavlja se i u narednim danima.

M. N.

(NovaSloboda.ba)