Konjičani oduševljeni sjajanom igrom ansambla SNP Novi Sad & Sterijino pozorje

Sinoć je, pred više od četiri stotine gledalaca, na Velikoj  sceni Narodnog univerzizeta u Konjicu odigrana predstava „Moćni rendžeri ne plaču“, koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad & Sterijinog pozorja, kojom je zvanično, po prvi put „Šesti Festival Glumca BiH“ u Konjicu ozvaničio regionalnu saradnju sa tetarskom scenom Republike Srbije.

Neposredno pred igranje predstave, prisutnoj publiku i mnogobrojne goste pozdravio je direktor pomenutog Festivala, Benjamin Mušinović, koji je, pored riječi dobrodošlice, dužno poštovanje ukazao ambsadoru Republike Srbije u Bosni i Hercegovini  Aleksandru Đorđeviću,  akcentirajući činjenicu da je SNP Novi Sad u Konjic došao zahvaljujući nesebičnoj podršci Ambasadora Đorđevića. U ime opštinske administracije Konjica, Vahid Alibegović je ambasadoru predao poklon konjičkih drvorezbara ponosnih vlasnika UNESCO-ovog priznanja, umjetnika koji „stvaraju sevdah u drvetetu jer u njegovoj teksturi ispusuju svoju dušu“. Ambasador Republike Srbije u BiH Aleksandar Đorđević je, uz riječi zahvalnosti, naglasio važnost ovakvih i sličnih susretu kojima intenziviramo saradnju među nama, koji smisao ljepote pronalazimo u uzvišenim vrijednostima umjetnosti, rekavši da je ovo tek početak jedan divne priče koja će se nastaviti novim susretima sa pozorišnim ansamblima iz Republike Srbije.

Publika je potom s posebnom pažnjom i odgledala ansambl SNP Novi Sad & Sterijino pozorje, predstavu “Moćni rendžeri ne plaču“, prema tekstu Tijane Grumić u režiji Tijane Vasić.  Sjajnu igru glumica i glumica: Mie Simonović, Nebojše Savića, Aleksandre Pleskonjić i Vukašina Ranđelovića publika je pozdravila dugim aplauzom o ovacijama. Ovaj tekst je, uz još tri dramska teksta, ušao u uži izbor na konkursu Sterijinog pozorja za najbolji originalni domaći dramski tekst za 2017/18. godinu.

Gorka i savremena priča o odrastanju, o traganju za sopstvenim identitetom i životnim izborima dvoje mladih, Ane i Miloša, i njihovim međusobnim odnosima u komplikovanoj porodičnoj atmosferi, ispričana u eliptičnoj vremenskoj perspektivi, u kojoj se vrijeme sazrijevanja mjeri rođendanima, promjenama u izboru heroja djetinjstva, maturskim ispitom, odlascima bližnjih i životnim nevoljama nad kojima se ne smije pokleknuti niti zaplakati.

Šesti Festival Glumca BiH-Konjic biće zapamćen i po tome što je, osim bosanskohercegovačkih i teatara iz Hrvatske koji su i do sada učestvovali, repertoar proširen učešćem ansambala iz Republike Srbije, Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

S. H.

(NovaSloboda.ba)

Foto: Vehid Šišić