Konkretna saradnja s MMF-om čeka novu vlast

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansja i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođenu  šefom Misije za BiH Martinom Petrijem.  

Na sastanku je konstatovano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduslov da se nastavi provođenje reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om.

Ministar Bevanda informisao je delegaciju MMF-a da je Vijeće ministara do sada usvojilo dvije kvartalne odluke o privremenom finandiranju, jer budžet za ovu godinu nije usvojen što je, takođe, posljedica nepotpunog formiranja vlasti.

Naglašeno je da sukladno Zakonu o finansiranju institucija BIH tokom primjene privremenog finansiranja institucija BIH realizuju samo tekuće rashode neophodne za funkcionisanje institucija, dok se servisiranje vanjskog duga vrši sukladno otplatnom planu i  usvajanje pbudžeta za 2019. godinu nema utiaja na to.

Sagovornici su se složili da će razgovori o budućoj suradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH, kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM.  

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, kao i njegov nasljednik Andrew Jewel, koji će dužnost preuzeti od avgusta ove godine, te mu je ministar Bevanda poželio uspjeh u radu i otvorenost za buduću saradnju, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)