Sud BiH: Nije tačna vijest da je Sud BiH odbio izručenje Mamića

Nije tačna vijest koja je objavljena da je Sud Bosne i Hercegovine odbio izručenje potraživanog Zdravka Mamića, saopšteno je iz ove institucije.

Podsjećaju da je danas u Sudu održano ročište u ekstradicionom postupku, na kome je traženo izjašnjenje potraživanog Mamića o tome da li pristaje na pojednostavljeno izručenje ili želi redovnu proceduru, što je, navode, njegovo zakonsko pravo i na šta je Sud obavezan pitati svakog potraživanog.

Potraživani Zdravko Mamić se, ističu, opredijelio za redovnu proceduru.

Takođe, na današnjem ročištu je razmatrana opravdanost određivanja mjere privremenog pritvora. Sud je našao opravdanim odrediti adekvatne mjere zabrane, o čemu je donijeto rješenje.

“Ističemo da Sud nije odlučivao o izručenju, niti Sud uopšte odlučuje o izručenju. Naglašavamo da je zakonska nadležnost Suda da provjeri ispunjenost uslova za izručenje u svakom konkretnom slučaju, o čemu danas, takođe, nije odlučivano, te će biti predmetom odluke Suda tek kad Sud dobije ekstradicionu dokumentaciju iz Republike Hrvatske. Konačnu odluku o izručenju će donijeti državni ministar pravde, na osnovu ZMPP u krivičnim stvarima”, stoji u saopštenju Suda BiH.

(Fena)