Sunčano i toplo, popodne naoblačenje

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 15 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo 16, Jajce, Srebrenica 17, Drvar 18, Livno, Sanski Most, Sarajevo 19, Bihać, Prijedor 20, Banja Luka, Tuzla, Zenica, Zvornik 21, Grude, Stolac 22, Brčko, Gradačac, Mostar, Trebinje 24 stepena.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne ili krajem dana porast naoblačenja može usloviti pljuskove i grmljavinu. Padavine lokalno mogu biti i intenzivnije, praćene jakim udarima vjetra i gradom.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 28 do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna. Stabilno i sunčano vrijeme ugodno će djelovati na većinu populacije.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene u prvom dijelu dana, tokom poslijepodneva preporučljivo je biti oprezniji i djelimično redukovati aktivnosti.

Neophodno je provoditi i mjere zaštite od sunca.

—–

BIHAMK

Vozi se po sihom kolovozu

Kolovoz je ovog jutra suh, a frekvencija vozila pojačana u gradskim centrima. Uz povoljne vremenske prilike, uvećava se broj motociklista i biciklista u saobraćaju, pa pozivamo na dodatni oprez. Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima Savjetujemo opreznu vožnju, obavezno držanje odstojanja između vozila, te izbjegavanje rizičnih preticanja.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Zbog pojačane frekvencije vozila tokom dana, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Jajcu i Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima trenutna zadržavanja su do 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)