Wall Street Journal: Ubijeni polubrat Kim Jong Una bio je doušnik CIA-e

Kim Jong Nam, polubrat sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, koji je ubijen u Maleziji u 2017. godine, bio je doušnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA), javio je Wall Street Journal u ponedeljak.

Journal je citirao nepoznatu osobu “upoznatu s temom” u svom izvještaju, i dodaje da su brojni detalji odnosa Kim Jong Nama s CIA-om ostali nejasni.

Reuters nije mogao odmah potvrditi te navode iz nezavisnih izvora. CIA je odbila komentarisati novinski izvještaj.

Journal je naveo riječi osobe na koju se poziva da je “postojala veza” između CIA-e i Kim Jong Nama.

Nekoliko bivših američkih zvaničnika izjavili su da polubrat, koji je mnoge godine živio van Sjeverne Koreje i nije bio upoznat sa strukturama vlasti u Pyongyangu, najvjerovatnije nije bio u stanju da pruži detalje o “unutrašnjim strukturama moći” tajnovite komunističke zemlje.

Bivši zvaničnici. takođe. tvrde da je Kim Jong Nam skoro sigurno bio u kontaktu sa službama bezbjednosti drugih zemalja, prije svih Kine, piše Journal.

Uloga Kim Jong Nama kao doušnika CIA-e pomenuta je u novoj knjizi o Kim Jong Unu “Veliki nasljednik” novinarke Washington Posta Anne Field, koja će biti objavljena danas. Fields navodi da se Kim Jong Nam obično sastajao sa svojim izvorima u Singapuru i Maleziji, prenosi Reuters.

(Fena)