Grant EBRD-a za podršku u izgradnji Koridora Vc

Vijeće ministara BiH, na današnjoj telefonskoj sjednici, utvrdilo je Prijedlog ugovora o grantu (Koridor Vc u RS – Dio l) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.

Zaključeno je da Ministarstvo finansija i trezora BiH Prijedlog ugovora dostavi Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika ugovora odredi ministar finansija i trezora BiH.

Grant od 12.900.000 eura biće alociran na Republiku Srpsku – JP Autoputevi Republike Srpske u svrhu podrške finansiranju izgradnje dviju petlji na autoputu u Johovcu (Tovira)  i Rudanki (Kostajnica), te dionice autoputa dužine 6,1 km između ovih petlji, kao i prilaznog puta s dvjema trakama u dužini oko jednog kilometra za povezivanje sa postojećom magistralnom cestom, uključujući prijelaz preko rijeke Bosne.

U svrhu realizacije navedenog projekta EBRD je sa JP Autoputevi Republike Srpske kao zajmoprimcem, odnosno projektnim entitetom, zaključio Ugovor o kreditu 27. 12. 2017. godine na iznos 70.000.000 eura. Na osnovu zaključenog Ugovora o kreditu, Banka je sa Bosnom i Hercegovinom, kao davaocem garancije, odnosno primaocem granta, zaključila Ugovor o garanciji 5. 1. 2018. godine.

V. B.

(NovaSloboda.ba)