Macron tvrdi da bi podržao Merkel kao čelnicu Evropske komisije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da bi podržao njemačku kancelarku Angelu Merkel u nastojanjima da postane predsjednica Evropske komisije, izvršnog tijela Evropske unije.

“Ukoliko bi ona to željela, ja bih je podržao”, izjavio je Macron u utorak naveče za frankofonskog švicarskog emitera programa RTS u Ženevi.

Merkel je, ipak, jasno stavila do znanja da neće tražiti vodeću poziciju u EU nakon što napusti položaj čelnice vlade u Berlinu.

Macron je ponovio rezervisanost prema kandidaturi Manfreda Webera iz Evropske narodne stranke za predsjednika Evropske komisije. Merkel podržava njemačkog konzervativca Webera.

“Niko ne zna za tog ‘spitzenkandidaten”, kazao je on, koristeći njemački termin koji se navodi u krugovima EU za vodeće kandidate koje nominiraju velike političke grupacije u Evropskom parlamentu.

“Evropi su potrebna odlučna lica, snažne personalnosti, trebaju joj ljudi koji imaju lične kapacitete i kompetencije za obavljanje te dužnosti”, kazao je Macron.

Macron i Merkel u utorak u Ženevi su prisustvovali sastanku, kojim se obilježavala stota godišnjica Međunarodne organizacije rada, ali se dvoje čelnika nije sastalo na marginama ceremonije, prenosi dpa.

(Fena)