Otvoren prvi Sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH, čiji je cilj promovisati pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom, otvoren je u srijedu u Arena sport centru u Mostaru.

Uz ostale, svečanom otvaranju prisutni suj bili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Vlade HNK-a dr. Nevenko Herceg, a cilj sajma bio je promovisati pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom, sukladno UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.

„Lično sam se uvjerio, u više navrata, kako osobe s invaliditetom mogu i žele raditi, kako su lojalni radnici, te kako svojom prisutnošću često podižu radni moral, motivišući ostale uposlenike na snažnije zalaganje i pokretanje mnogih inicijativa. Stoga, izražavam spremnost za tim da, sukladno nadležnostima Vlade i u saradnji s privrednim sektorom i poslodavcima učinimo više kako bi se osobama s invaliditetom omogućilo ostvarivanje prava na rad i zapošljavanje“, rekao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK-a.

Sajam je, prema riječima Zlatka Malića, u ime organizatora sajma – Caritasa BiH, okupio više od 40 izlagača iz javnog, nevladinog i privrednog sektora, koji će konkretnim primjerima pokazati kako osobe s invaliditetom mogu i žele raditi te imaju pravo na rad i zapošljavanje.

Uz poruku poslodavcima u BiH: “Zaposli osobe s invaliditetom”, Malić je kazao kako postoje određeni pomaci kada je u pitanju zapošljavanje tih osoba u našoj zemlji, ali da je to daleko od zadovoljavajućeg, jer je u društvu, nažalost, još uvijek prisutna diskriminacija prema takvim osobama.

 Sajam je organizovan u sklopu projekta POWER, kojeg provodi Caritas BiH, u saradnji s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Udruženjem Vedri osmjeh Mostar, Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u partnerstvu s Crnom Gorom. Projekat finansira Evropska unija s ciljem kreiranja boljeg okruženja za osobe s invaliditetom u BiH, posebno na području obrazovanja, zapošljavanja i podizanja javne svijesti.

 Vinko Jeremić, u ime Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, kazao je kako je kroz tu ustanovu do sada zaposleno ukupno 4.300 osoba s invaliditetom, od čega je njih 1070 pokrenulo samostalni biznis.

 On je podsjetio na zakonsku obvezu prema kojoj bi se na svakog 16. zdravog uposlenika trebala zaposliti jedna osoba s invaliditetom te je također pozvao poslodavce da imaju sluha i pruže priliku za zaposlenje tim osobama.

 Otvaranju sajma prisustvovao je i šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, koji je pozdravio ovaj događaj i naglasio kako je u BiH vrlo malo primjera zapošljavanja i radnih mjesta koje su dostupne za osobe s invaliditetom.

„Vrlo je važno da i vlasti na svim nivoim a urade i svoj dio posla u ovim oblastim jer se ne može sve prepustiti nevladinom sektoru i humanitarnim organizacijama“, kazao je Wigemark.

 Izrazio je i važnost regionalne komponente samog projekta, odnosno prekogranične saradnje, koji se odvija između BiH i Crne Gore, koja je, po riječima Wigemarka, dalje odmakla na ovom putu od naše zemlje.

Jedna od 11 osoba koja je dobila priliku za zapošljavanje kroz projekt POWER je i Anja Jurica, koja kao pripravnik radi u poslovnici Logovite.

Zahvalila je na prilici za zapošljavanje, kao i zaposlenicima Logovite koji su je, kako kaže, ljubazno prihvatili i koji joj pomažu da stiče nova znanja i iskustva. 

„Meni je ova prilika izvrsno došla da se dokažem i pokažem da smo i mi sposobni, korisni i da možemo napredovati“, kazala je Jurica.

 Tokom sajma, posjetioci i izlagači imaće priliku učestvovati na radionicama o podsticajima za zapošljavanje osoba s invaliditetom i o aktivnom traženju posla koje će predvoditi predstavnici javnih institucija s federalnog i kantonalnog nivoa.

(NovaSloboda.ba)