SIPA u akciji „Tulip“ lišila slobode dva lica

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (11.06.2019. godine) na području Sarajeva lišili slobode dva lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona  Bosne i Hercegovine organizovani kriminal u vezi sa krivični djelom iz člana 189a. istog zakona organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, saopšteno je iz SIPA-e.

Prilikom realizacije akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su osumnjičena lica, stambene objekte i vozila koja su koristili, te tom prilikom otkrili 14 krijumčarenih lica, državljana Iraka, Irana i Sirije.   

Takođe, prilikom pretresa privremeno su oduzeti i određeni predmeti, koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičena lica su privedena u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)