Split: Dvojica napadača na sezonce završili u zatvoru zbog zločina iz mržnje

Zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i ponavljanja nedjela, sudija istrage Županijskog suda u Splitu zatvorio je dvojicu mladića (22.) i (19.), koje je splitska policija u utorak privela pod sumnjom da su počinili krivično djelo zločina iz mržnje nad sezonskim radnicima u Supetru na Braču.

Prema krivičnoj prijavi, oni se sumnjiče da su na naročito drzak i nepristojan način, skupa s još za sada nepoznatim osobama, fizički napali pet osoba u dobi od 21 do 26 godina i doveli ih u ponižavajući položaj, čime su ostvarili obilježja nasilničkog ponašanja, a u vezi s krivičnim djelom zločina iz mržnje.

Policija i dalje provodi kriminalističko istraživanje kako bi otkrili ko su bili ostali napadači na sezonce i vatrogasca, koji je stao u njihovu odbranu na supetarskoj autobuskoj stanici. Incident se dogodio u nedjelju 9. juna oko 4 sata ujutro.

U napadu je teže povrijeđen supetarski vatrogasac (26.), koji je sezonce štitio od razularene mase, a djevojka iz Varaždina i preostala trojica mladića su lakše porijeđeni.

U napadu na sezonce je učestvovalo više osoba, koji su tražili “gdje su Srbi”. Momke i djevojku su oborili na pod i cipelarili, a odih je povreda spasio taksista. Incident se dogodio nakon Torcida kupa, a osudili su ga državni dužnosnici i supetarska gradonačelnica Ivana Marković, koja je ukinula finansiranje kupa iz gradske blagajne.

Prethodno je 22. godišnjak od zamjenika Opštinskog državnog tužioca dobio mjeru opreza, po kojoj se vatrogascu ne smije približiti na 150 metara, dok je 19. godišnjak prekršajno prijavljen zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

(Fena)