Obilježena 27. godišnjica ubistva 114 civila Bošnjaka i Hrvata na Uborku i Sutini

Na spomen obilježjima Sutina, Uborak i Zalik u Mostaru danas je, polaganjem cvijeća, obilježena 27. godišnjica od stravičnog zločina, koga su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke na Uborku i Sutini.

Obilježavanje 27. godišnjice stravičnog zločina upriličena je u organizaciji Udruženja porodica ubijenih na Uborku i Sutini pod nazivom ‘Obaveza je pamtiti’, u znak sjećanja na prisilno odvedene i ubijene građane Mostara bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Pored članova porodica nevino ubijenih, cvijeće na spomen-obilježjima Sutina, Uborak i Zalik položili su predstavnici društveno-političkog, javnog i kulturnog života grada..

Adnin Hasić, predsjednik Udruženja članova porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992., podsjetio je da je zločin na Uborku i Sutini prvi i najveći zločin u Mostaru i Hercegovini u toku prošlog rata..

“Na žalost, ni poslije 27 godina, porodice žrtava nisu dočekale da izvršioci i njihovi naredbodavci budu procesuirani i da budu adekvatno kažnjeni od nadležnih sudova u BiH. Iako je ta Miloševićeva politika, koju su provodili u BiH Karadžić i Mladić, presuđena i pred sudom u Haagu i pred sudovima u BiH, kada je ovaj zločin u pitanju konkretno sud i tužilaštvo su potpuno zakazali. I danas ih pozivam da ulože maksimalne napore i energičnije uđu u ovaj proces i napokon pred lice pravde izvedu najodgovornije za ovaj zločin”, istakao je Hasić.

(NovaSloboda.ba)