SIPA na području Mostara lišila slobode dva lica zbog krijumčarenja ljudi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, juče su na području Mostara lišili su slobode dva lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 189. Krivičnog zakona  Bosne i Hercegovine krijumčarenje ljudi, saopšteno je iz SIPA-e.

Postoje osnovana sumnja da su lica lišena slobode, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, izvršila krivično djelo krijumčarenje sedam lica, državljana Iraka, koji su  trebali biti ilegalno prebačeni sa područja Bihaća, gdje su bili registrovani u jednom od migracijskih centara, preko Mostara na područje Republike Hrvatske. Takođe, postoje osnovana sumnja  da su lišeni slobode, na području  Blagaja, opština Mostar, nad krijumčarenim licima izvršili razbojništvo, te od istih na taj način otuđili veću količinu novca i mobilne telefone.

Osumnjičena lica privedena su u prostorije SIPA-e i nad njima je izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima.  

M. N.

(NovaSloboda.ba)