Sunčano i toplo

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo, Sokolac 17, Drvar, Jajce, Livno 19, Sanski Most, Sarajevo 20, Banja Luka, Bihać, Grude, Tuzla, Zenica 21, Stolac, Zvornik 22, Mostar, Trebinje 23, Brčko 24, Gradačac 25, Neum 26 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne ili krajem dana lokalni pljuskove i grmljavinu se očekuju uglavnom na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Vjetar slab do umjeren u Posavni sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 29 do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tokom prijepodneva ugodnije, dok bi u drugom dijelu dana, usljed strujanja toplog vazduha, izraženijeg porasta temperatura i sparnog vremena, osjetljive osobe trebale biti opreznije i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Moguće su meteoropatske reakcije, poput umora, glavobolje, nervoze, malaksalosti.

Opšta slika biće lošija na sjeveru zemlje i u Posavini.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom kolovozu

Uslovi za vožnju ovoga jutra su povoljni i saobraća se po suhom kolovozu, uz  umjeren promet vozila. Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo putovanje u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima.

Zbog radova na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, obustavljen je saobraćaj. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila i oštećenja kolovoza u tunelu, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Na magistralnom putu M-16 Bugojno-Kupres u tunelu Kupreška vrata danas će se izvoditi radovi na redovnom održavanju rasvjete u tunelu, zbog čega će vozila od 09 do 17 sati saobraćati naizmjenično, jednom trakom.

U toku su i sanacioni radovi u Rajlovcu, na magistralnom putu M-18 Jošanica-Stup, zbog čega vozila od 07 do 17 sati saobraćaju jednom trakom.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)