U petak otvaranje objekta „Spomen soba agresije na Mostar“

Udruženje građana Sinovi Mahale iz Mostara u petak će, s početkom u 17,30 sati, upriličiti svečano otvaranje novoizgrađenog objekta „Spomen soba agresije na Mostar“.

Memorijalna sobe proteklog rata upotpunila je Šehidsko spomen obilježje, koje su Sinovi Mahale sagradili u mostarskom naselju Donja Mahala, a koje se sastoji od spomen-česme i parka, u kome su izloženi eksponati iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Projekat spomen-sobe napravio je mostarski arhitekt Anel Jakirović, a napravljena je kao izložbeni prostor sa stalnom postavkom ratnih fotografija na mobilnim štafelajima, koji omogućavaju da se soba brzo i lako pretvori u salu sa sjedećim mjestima, u kojoj će se moći pogledati video zapisi i dokumentarci iz rata.

Spomen soba biće mjesto u kome će se obilježavati svi važniji datumi iz perioda agresije na Mostar (Dan ratne bolnice, Dan logoraša i sl), kao i svi važni datumi iz cijele BiH, poput Dana Srebrenice, Dana bijelih traka (Prijedor), Tuzlanska kapija, ratno Sarajevo i dr.

Mostar je ovim projektom dobio još jedan turistički objekat kakvo građani, borci i šehidi ove države spomen-obilježje kakvo zaista zaslužuju!

Želja članova i aktivista Udruženja Sinovi Mahale je da „Spomen-soba agresije na Mostar“ bude podsjetnik kako se ratna stradanja i rušenja ne trebaju nikada, nikom i nigdje ponoviti.

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)