Kvesić: U SKB Mostar prisutna bakterija Klebsiellea, to nije nikakva tajna

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ante Kvesić potvrdio je u petak da je na Odjelu intenzivne njege te bolnice zabilježeno prisustvo više vrsta bakterija Klebsiella, dodavši kako to nije nikakva tajna.

“Ovog sata imamo nekoliko vrsta Klebsielle u bolnici, a od toga je jedna ‘tvrda’. Već smo napravili prijavu na tri pacijenta. Gdje god je velika koncentracija teških pacijenata i ogromna količina antibiotika, kao što je to slučaj na intenzivnoj njezi, razviće se i otporni soj bakterija. Da bismo se riješili infekcije, morali bismo se odreći antibiotika”, izjavio je dr. Kvesić nakon radnog sastanka o hitnom medicinskom zbrinjavanju hrvatskih državljana u mostarskoj bolnici.

Po njegovim riječima, prije nekoliko dana održan je sastanak stručnog vijeća svih šefova odjela i glavnih sestara SKB Mostar na kojem se govorilo o problemu unutarbolničkih infekcije.

“Osoblju je savjetovano da se sobe što više zrače i čiste po pet puta, a da osoblje što više pere ruke. Preduzimamo sve što protokoli dozvoljavaju i više od toga. Ali, to nije rješenje, to je samo kombinacija da zbijemo u jedno mjestu bakteriju”, poručio je ravnatelj SKB Mostar.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić istakao je kako problem intrahospitalnih bakterija i bakterija otpornih na antibiotike nije isključivo problem mostarske bolnice, već se radi o problemu svjetske medicine.

“To je problem civilizacije i svijeta, i jedan nadolazeći problem gdje crne prognoze kažu da otprilike za dvadesetak godina, ako se nastavi trend korištenja antibiotika, simbolično rečeno, prijeti nam kuga, kao što je to bio slučaj u 17. vijeku, budući će se razviti sojevi bakterija koji neće reagovati ni na jedan antibiotik”, kazao je ministar Kujundžić.

(Fena)