Parlament razriješio albanskog predsjednika

Dvotrećinskom većinom albanski parlament prihvatio je prijedlog vladajućih socijalista za razrješenje dužnosti predsjednika Albanije Ilira Mete.

Stranka premijera Edija Rame predložila je smjenu, nakon što je Meta poništio ukaz o raspisivanju lokalnih izbora za 30. juni.

Prema Ustavu, odluku albanskog parlamenta sada mora potvrditi i Ustavni sud, ali on trenutno ne funkcioniše, jer je većina sudija razriješena dužnosti.

Predsjednik države može biti smijenjen zbog teškog kršenja Ustava i počinjenog krivičnog djela.

Rama je u obraćanju parlamentu poručio je da odluka predsjednika o odgađanju lokalnih izbora u toj državi “do sada nepoznat čin u istoriji svjetskog vladanja”, javlja Al Jazeera Balkans. 

Po njegovim riječima, “parlament je dužan reagovati u ime naroda kada predsjednik poludi”.

Smatra i da je Meta izgubio pravo ostati u uredu šefa albanske države.

“Ako svijet uđe u logiku Ilira Mete tako da bi svaki potpis nekog autoriteta mogao biti povučen, ne bi postojala država, pravila, smjernice… nego bi cijeli svijet bio velika gužva”, naglasio je Rama.

Rekao je da će taj čin albanskog predsjednika ostati samo ružno i neodgovorno djelo, koje se ne može prihvatiti i tolerisati.

Optužio je opoziciju da se plaši izaći pred narod, na izbore, odmjeravanje političkih snaga i provođenju pravosudnih reformi.

Albanski predsjednik prošlog vikenda je otkazao lokalne izbore strahujući, kako je sam naveo, da će političke tenzije prerasti u građanski konflikt, jer ih je opozicija bojkotovala prijeteći da će spriječiti glasanje.

(Fena)