Sunčano i vruće

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica, Bugojno, Drvar i Ivan Sedlo 16 stepeni, Jajce i Sokolac 17, Bihać, Livno, Sanski Most i Sarajevo 18, Banja Luka, Grude i Prijedor 20, Trebinje i Zenica 21, Mostar, Široki Brijeg, Srebrenica, Stolac i Zvornik 22, Neum i Tuzla 23, Doboj 24, Bijeljina i Gradačac 25, Brčko 26 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano i vruće.

Vjetar slab sjevernih smjerova.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 29 do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz relativno povoljne biometeorološke prilike, većina populacije će se osjećati ugodnije tokom prijepodneva, potom će usljed sparnog vremena opšta slika biti lošija, što će uzrokovati jačanje tegoba kod osjetljivih osoba.

Preporučljivo je planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima.

Takođe, neophodno je preduzeti mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Danas se očekuje pojačan promet vozila na ovoj dionici, zbog čega je moguće formiranje dužih kolona u oba smjera.

Zbog izvođenja sanacionih radova na M-17 Bradina-Konjic, kod mjesta Podorašac saobraća se usporeno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, danas od 08 sati potpuno se obustavlja saobraćaj. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Jajcu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Uslovi za vožnju jutros su povoljni i saobraća se po suhom kolovozu, uz slab do umjeren promet vozila. Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo putovanje u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima.

Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Vozače teretnih vozila napominjemo da kada iza sebe primijete dugu kolonu putničkih vozila nakratko se isključe i tako omoguće nesmetan putnički saobraćaj, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)