Oslobođen napadač na predsjednika Bolsonara

Federal Police agents escort Adelio Bispo de Oliveira, suspected of stabbing Brazilian presidential candidate Jair Bolsonaro, to transfer him to a federal prison in Campo Grande, Mato Grosso state, at Francisco Alvares de Assis airport in Juiz de Fora, Brazil, September 8, 2018. REUTERS/Ricardo Moraes

Adelio Bispo de Oliveira, koji je tokom predizborne kampanje nožem ubo predsjednika Brazila Jaira Bolsonara, oslobođen je optužbi jer je mentalno obolio, saopšteno je iz Saveznog suda.

Sud u odluci ukazuje na to da se prema brazilskom zakonu De Oliveiri ne može suditi, jer on u vrijeme napada nije bio u potpunosti svjestan svog postupka.

Prema navodima suda, on predstavlja “visok rizik”, zbog čega će u zatvoru ostati na neodređeni period kako bi mogao da se liječi.

Bolsonaro je najavio da će se žaliti na odluku suday.

Brazilski predsjednik, koji je operisan nakon incidenta, sugerisao je da je napad bio politički motivisan i da je, pored De Oliveire, neko odgovoran i za planiranje.

Bolsonaro je na mitingu u državi Minas Geraisu septembru prošle godine uboden nožem u stomak i tom prilikom je izgubio 40 posto krvi.

Napadač je vlastima rekao da je djelovao po “Božijem naređenju”.

(Srna)