Sunčano i toplo

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Ivan Sedlo 15 stepeni, Bugojno, Sokolac 16, Bjelašnica, Jajce, Sanski Most, Sarajevo18, Banja Luka, Livno, Zvornik 19, Bihać, Prijedor, Tuzla 20, Grude, Široki Brijeg 21, Brčko, Neum 23, Gradačac, Mostar, Trebinje 24 stepena.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne ili krajem dana ponegdje u centralnim i zapadnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 30 do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Jutarnji sati će biti ugodniji, potom bi, usljed nadprosječno visokih temperatura, kod hroničnih bolesnika moglo doći do jačanja tegoba.

Osobe sa kardiovaskularnim problemima trebale bi redukovati boravak na otvorenom i suzdržavati se od težih aktivnosti.

Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i sunca.

Dodatni problem predstavljaće i manjak svježine u noćnim satima.

—–

BIHAMK

Pojačan promet na graničnim prelazima Doljani, Gabela Polje, Bijača, Osoje, Izačić i Prisika

Na putevima u BiH jutros se saobraća po suhom kolovozu uz umjerenu frekvenciju vozila. Pojačan intenzitet saobraćaja tokom dana očekuje se na lokalnim izletištima, kao i na graničnim prelazima. Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Zbog radova na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, obustavljen je saobraćaj. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

U toku su sanacioni radovi u tunelu Vranduk, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično. Zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Zbog održavanja Državnog prvenstva u biciklizmu danas od 12 do 14:30 sati obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu R-460 Gračanica-Bukva-Srebrenik.

Danas se održava i 6. Biciklijada Stazama rijeke Une na dionici magistralnog puta M-5 Dubovsko-Ripač. Za vrijeme biciklijade, vozila će saobraćati usporeno u smjeru kretanja učesnika.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima: Doljani, Gabela Polje, Bijača, Osoje, Izačić i Prisika, kao i na ulazu u BiH na graničnom prelazu Bosanski Brod. Na ostalim graničnim prelazima trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)