Darwinov “Postanak vrsta” prodat za pola miliona dolara

Prvo izdanje “Postanka vrsta” Charlesa Darwina prodato je za rekordnih pola miliona dolara, objavila je u subotu aukcijska kuća Bonhams.

Knjiga stara 160 godina prodata je za 500.075 dolara anonimnom kupcu putem interneta. Dvostruko je to veći iznos od onoga kome se Bonhams nadao.

Knjiga puna naziva “Postanak vrsta prirodnim odabirom” izvrsno je očuvana i bila je u privatnoj zbirci zadnjih sto godina, objavila je izdavačka kuća.

Darwin, britanski prirodoslovac i biolog koji je razvio teoriju evolucije, knjigu je objavio 1859. godine. Njegova revolucionarna naučmna teorija prekretnica je u istoriji nauke, jer se sukobila s religijskim uvjerenjem u kreaciju.

Knjiga koju je Bonhams prodao bila je među nekoliko iz prvog izdanja, koje su poslate prijateljima i porodici. Njen izvorni vlasnik bio je njemački botaničar Robert Caspary, Darwinov saradnik.

Casparyjev primjerak prodat je početkom 20. vijekaEdwardu Bradfordu Titcheneru, profesoru na njujorškom univerzitetu Cornellu. Nasljedio ju je potom donedavni vlasnik, koji nije imenovan.

(federalna.ba)