Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Ivan Sedlo 17 stepeni, Bjelašnica, Bugojno, Sokolac 18, Sarajevo 19, Bihać, Jajce, Sanski Most 20, Tuzla 21, Banja Luka, Grude, Zvornik 22, Gradačac 23, Brčko, Mostar, Neum, Široki Brijeg, Trebinje 24 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima postepen porast naoblačenja može usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Padavine lokalno mogu biti i intenzivnije.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni, veći dio dana, sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 28 do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se razdoblje relativno povoljnih biometeoroloških prilika.

Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi se suzdržati od jačih aktivnosti.

Preporučljivo je provoditi mjere zaštite od UV zračenja i vrućine, posebno ako dan provodite na otvorenom i van gradske sredine.

Obzirom da su izgledne i tropske noći u pojedinim dijelovima zemlje, mogući su i problemi sa snom.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Uslovi za vožnju su povoljni, a frekvencija vozila je umjerenog inteziteta. Tokom dana, a posebno u poslijepodnevnim satima, očekujemo pojačanu frekvenciju saobraćaja. Vozače savjetujemo da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana na ovom lokalitetu dolazi do formiranja dugih kolona vozila u oba smjera.

U toku su radovi na mostu preko rijeke Plive u Jajcu (M-5), zbog čega je saobraćaj potpuno obustavljen. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Zbog izvođenja sanacionih radova na M-17 Bradina-Konjic, kod mjesta Podorašac saobraća se usporeno.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)