Osmi dan blokade deponije Uborak, očekuje se sastanak s gradonačelnikom

Grupa mještana sjevernog dijela Mostara okupljena oko neformalne grupe građana “Jer nas se tiče” već osmi dan drži u blokadi mostarsko gradsko odlagalište otpada Uborak.

Ključni razlog zbog kojeg do sada nije postignut dogovor o deblokadi deponije je taj što građani nisu dobili obećanje od gradske vlasti da će deponija u narednih godinu dana biti zatvorena i premještena na neku drugu lokaciju.

Po riječima jednog od predstavnika te inicijative Nijaza Hodžića, odlagalište će biti blokirano sve do ispunjenja tog zahtjeva, a danas se očekuje i sastanak s gradonačelnikom Mostara.

“To mora biti potpisana i ovjerena odluka od Gradske uprave i mi od tog zahtjeva ne odustajemo”, kazao je Hodžić u izjavi za Fenu.

Inače, na sastanku s predstavnicima gradske vlasti, koji je održan u petak, dogovoreno je da se na deponiju ne odlaže “sumnjiv otpad”, otpad animalnog i medicinskog porijekla, kao i da se komunalni otpad mora odlagati na propisan način.

Takođe je rečeno da Grad Mostar ima spremne i projekte za izgradnju pročistača ocjednih voda s deponije, što je, takođe, bio jedan od zahtjeva građana, te da će preko nadležnih institucija nastojati aplicirati za dobijanje sredstava kako bi se takav pročistač izgradio.

Dogovoreno je i da se urade sva relevantna mjerenja i analize stanja okoline na deponiji, te da se ti rezultati dostave javnosti.

Iako dogovor nije postignut, savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina kazala je u petak kako se mora osigurati obavljanje komunalne djelatnosti i da čitav grad ne može biti talac ove situacije.

Od početka blokade gradske deponije, mostarska komunalna poduzeća ne odvoze otpad, pa su kontejneri u cijelom gradu pretrpani smećem.

(Fena)