U Bosni oblačno s kišom, u Hercegovini sunčano

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa kišom u sjevernim područjima, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Ivan Sedlo 14, Bugojno i Jajce 16, Bihać, Drvar, Sarajevo, Sokolac i Tuzla 17, Livno, Sanski Most i Zenica 18, Banja Luka, Gradačac i Prijedor 19, Brčko, Široki Brijeg i Zvornik 20, Grude i Trebinje 22, Stolac 23, Neum 24, Mostar 25 stepeni.

Danas će u većem dijelu Bosne preovladavati pretežno oblačno vrijema sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Više padavina poslije podne i u večernjim satima. U Hercegovini pretežno sunčano, uz umjeren porast oblačnosti poslije podne što može uvjetovati pljuskove i grmljavinu.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 19 do 25, na jugu od 26 do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike i dalje su relativno povoljne.

Mada će se vrijeme promijeniti, izraženije u dijelu Bosne, osvježenje u vidu pljuskova i nižih temperatura ugodno će djelovati na većinu populacije.

U Hercegovini sunčanije, u drugom dijelu dana opšta slika će se djelimično pokvariti.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Zbog nestabilne vremenske situacije i najavljenih padavina, kao i povećane opasnosti od odrona, savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Zbog oštećenja na kolovozu usljed jučerašnjih padavina, otežano se saobraća na magistralnom putu M-18 Stupari-Đurđevik.

Zbog minerskih radova danas od 11 do 15 sati, mogu se očekivati povremene kraće obustave (15 minuta) saobraćaja na magistralnom putu M-1.8 Šićki Brod-Srebrenik u mjestu Potpeć.

Na magistralnom putu M-5 u Jajcu, na mostu preko rijeke Plive, zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Tarčin-Konjic, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)