Francuski milijarder kupio Sotheby’s za 3,7 milijardi dolara

Telekomunikacijski milijarder Patrick Drahi kupio je aukcijsku kuću Sotheby’s za 3,7 milijardi dolara, javio je BBC.

Kompanija, koja je na njujorškoj burzi bila 31 godinu, sada se, nakon problematičnog perioda, vraća u privatno vlasništvo.

Francuski preduzetnik, kolekcionar umjetnina i osnivač telekomunikacijske kompanije Altice, kupio je Sotheby’s u trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umjetnina. Aukcijska kuća Christie’s, suparnik Sotheby’sa, u vlasništvu je, takođe, francuske porodicei Pinault, prenosi Hina. 

Nakon što je finansijska kriza pogodila to tržište, Sotheby’s se suočio s velikim troškovima i napadima investitora iz hedge fondova, Dana Loeba i Micka McGuirea. Loebova kompanija Third Point je drugi najveći ulagač s 14 posto udjela.

Poznati trgovac umjetninama, Loeb je pozdravio prodaju i Reutersu rekao “da cijena opravdava vrijednost koju su uvidjeli kada su prvi puta investirali u Sotheby’s, te je ona nagrada dugogodišnjim ulagačima, poput kompanije Third Point, koja je vjerovala u potencijal te aukcijske kuće”.

Aukcijsko tržište oživjelo je u novembru 2017. godine, kada je slika Salvator Mundi, dugo godina izgubljena slika Leonarda da Vincija koju je naručio francuski kralj Luj XII, prodata u New Yorku za rekordnih 450,3 miliona dolara. Aukcija je održana u Christie’su.

(Fena)