U Hrvatskoj otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce

U Dumovcu je u utorak otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce Spomengaj, za koji je Grad Zagreb izdvojio 15,5 miliona kuna, a nudi usluge preuzimanje tijela, kremiranja, ukopa i organizacije ispraćaja kućnog ljubimca.

“Zagreb je postao prvi grad u ovom dijelu Evrope, koji je izgradio savremeno gradsko groblje za kućne ljubimce”, poručili su u saopštenju iz Spomengaja.

Groblje i krematorij prostiru se na gotovo 13.000 kvadratnih metara, a sastoji se od zgrade s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorija s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljona za ispraćaje, te groblja za kućne ljubimce s deset hiljada mjesta za ukop i polaganje urni.

Voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš kazala je na otvorenju kako je odnos građana prema kućnim ljubimcima stvorio novu potrebu dostojanstvenog oproštaja od ljubimaca.

Jedan od inicijatora izgradnje groblja i krematorija za kućne ljubimce je zagrebački Zoološki vrt. Njegov direktor Damir Skok naglasio je kako projekat omogućava sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja, te zagađivanja okoline..

Spomengaj vlasnicima kućnih ljubimaca svih vrsta nudi niz usluga vezanih uz smrt kućnog ljubimca – preuzimanje tijela s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kremiranje, organizaciju ispraćaja, polaganje urne u kasetu, ukop tijela ili urne u grobno mjesto, te uređenje i održavanje grobnog mjesta.

Cijene pojedinačnog kremiranja kućnih ljubimaca kreće se, zavisno o njihovoj težini, od 250 do 2.000 kuna, dok se cijena skupnog kremiranja kreće od 150 do 1.500 kuna, prenosi Hina.

(Fena)